Μεγάλα Κόκκινα κρασιά

CHAMPAGNES de VIGNERONS

Η τάση

Λέγοντας «Champagnes de Vignerons» («οι σαμπάνιες των αμπελουργών») εννοούμε τις σαμπάνιες εκείνες που προέρχονται από καθετοποιημένες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις: ιδιόκτητος αμπελώνας + οινοποιείο + κάβα παλαίωσης + επιτόπια εμφιάλωση.

 Όπως συνάγεται, πέρα από τη μικρή ή σχετικά μικρή παραγωγή, οι σαμπάνιες αυτές εκφράζουν τη φιλοσοφία του αμπελουργού-οινοποιού, συχνά «σκληροπυρηνικά», με κοινό παρονομαστή την έκφραση του τερουάρ, δηλαδή του αμπελοτοπίου. Επιπλέον, οι οινοποιοί αυτοί, ακριβώς επειδή αναζητούν τη διαφοροποίηση από τους μεγάλους οίκους (για τους οποίους η σταθερότητα στη γεύση είναι το απόλυτο ζητούμενο για τις βασικές τουλάχιστον cuvées), στρέφονται σε διάφορες εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης  (βιοδυναμική γεωργία, οινοποίηση με λίγες παρεμβάσεις, ασύμβατη χρήση του βαρελιού, αναπάντεχα χαρμάνια εσοδειών, ανάδειξη της «2ης» ποικιλίας Πινό Μενιέ…) και στη δημιουργία conceptual κρασιών.

Σε ένα βαθμό πρόκειται για κίνημα αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού με τους «μεγάλους» οίκους, αλλά στην πράξη αυτοί είναι τόσο ισχυροί και εδραιωμένοι που εντέλει λειτουργούν μάλλον συμπληρωματικά με τους «μικρούς». Ωστόσο, είναι αλήθεια, επίσης, πως τα εξειδικευμένα έντυπα, οι ψαγμένοι καβίστες και οι ανερχόμενοι οινοχόοι, για τις σαμπάνιες των αμπελουργών μιλούν συνέχεια και αυτές βλέπουμε να πρωταγωνιστούν σε πολλά wine bar του εξωτερικού.

Σε τελική ανάλυση, η αγορά έχει ανάγκη τους πάντες –και μάλιστα εφόσον μιλάμε για σαμπάνια αναφερόμαστε στην αγορά όλου του κόσμου. Εκείνο που είναι σίγουρο και αποτελεί το αδιαμφισβήτητο και αξεπέραστο συγκριτικό πλεονέκτημα των μεγάλων οίκων, είναι τα τεράστια αποθέματα που διαθέτουν στα δαιδαλώδη υπόγεια κελάρια τους, τα οποία τους εξασφαλίζουν ένα τεράστιο πλούτο γεύσης, διότι, ας μην ξεχνάμε, η κλασική σαμπάνια είναι το κατ’ εξοχήν προϊόν χαρμανιάσματος.

Στην εκδήλωση Αφρός & Φυσαλλίδες 2019 υπάρχουν αρκετές σαμπάνιες ενδεικτικές της εν λόγω τάσης. Δώδεκα από αυτές είναι συγκεντρωμένες στο σταντ Champagnes de Vignerons, γιατί η Αφρός & Φυσαλλίδες θέλει να τις συστήσει στο Αθηναϊκό κοινό. Είναι δώδεκα ξεχωριστές σαμπάνιες διαφορετικών επιπέδων τιμής και από οινοποιούς διαφορετικής αναγνωρισιμότητας. Σαμπάνιες που φέραμε από τη Γαλλία σε συνεργασία με την ελληνικής ιδιοκτησίας κάβα Compagnie de l’Hermitage, που συμμετείχε στα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά πριν από δύο εβδομάδες.

Καλή ανάγνωση!

“Face Nord” Brut Grand Cru

Champagne Pehu Simonet

Τους 93 βαθμούς στο Wine Advocate του Robert Parker πήρε η σπάνια αυτή σαμπάνια, με την πολύπλοκη μύτη της: νότες λεμονιού, μανταρινιού και άλλων φρούτων και μια καπνιστή, ιωδιούχα αίσθηση. Κυρίως όμως με το μεσαίο προς γεμάτο στόμα της, που είναι τραγανά φρουτώδες, έχει φίνο αφρισμό και καθαρό τελείωμα. Ο οινοποιός David Pehu, 4η γενιά της οικογενειακής εταιρείας που φτιάχνει σαμπάνιες από τις αρχές του 20ού αιώνα, δεν ξεπερνά την ετήσια παραγωγή των 21.000 φιαλών.

“Face Nord” Millésimé Grand Cru '08

Champagne Pehu Simonet

Η χρονιά 2008 ήταν μοναδική για τη γαλλική Καμπανία και για κάποιους η εσοδεία μιας ζωής. Έτσι, η ήδη 11ετής αυτή φιάλη είναι ακόμα «παιδί», αλλά «παιδί θαύμα», που εκφράζει όλες τις αρετές της εσοδείας: καθαρότητα και ένταση, λεπτότητα και διάρκεια. Από 50% πινό νουάρ (βαρέλι) και 50% σαρντονέ δεξαμενής, είναι μία σαμπάνια που δεν απευθύνεται σε αρχάριους.

Solera 23

Champagne Demière

Η Solera 23 είναι μια σπάνια σαμπάνια! Όχι γιατί είναι μονοποικιλιακή, αλλά γιατί αυτή η μία ποικιλία της είναι η Pinot Μeunier. Ελάχιστες είναι οι σαμπάνιες που παράγονται μόνο από την ποικιλία αυτή, που ευδοκιμεί στην Κοιλάδα της Μάρνης, κοντά στο Ay. Ωστόσο, η μισή έκταση των αμπελώνων της Champagne Demière, που ανήκει στο ζεύγος Audrey and Jérôme Niziolek, είναι φυτεμένη με αυτήν, όχι τυχαία, αλλά γιατί ο Jérôme την πιστεύει όσο λίγοι.

“Terres Fines” Terroir de Cuis Premier Cru Blanc de Blanc

Champagne Dhondt-Grellet

Ο 27χρονος Adrian Dhondt ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του οικογενειακού οινοποιείου και μεγαλουργεί στην καρδιά της Côtes des Blancs με την ποικιλία chardonnay. Η συγκεκριμένη σαμπάνια (Cuis 1er Cru) περιέχει 30% κρασιού solera από το «αέναο αποθεματικό» (reserve perpétuelle), που ξεκίνησε το 1986.

Éxlusiv't

Champagne Éric Taillet

Ο Eρίκ Ταγιέ έχει τη φήμη του τελειομανή και οι cuvées του είναι απόλυτα μελετημένες. Καλλιεργεί 60 στρέμματα στην «Grande Vallée» της Μάρνης και είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ποικιλίας Pinot Meunier. H Éxlusiv’t είναι το τέλειο παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η παρεξηγημένη αυτή ποικιλία μόνη της. Περιέχει διάφορες εσοδείες, όλες πάνω από 5 ετών.

Rosé Luminosi't

Champagne Éric Taillet

Η Luminosi’t είναι μία σπάνια ευκαιρία να δοκιμαστεί στην Ελλάδα πως λειτουργεί από μόνο του το Pinot Meunier σε ροζέ έκδοση. Με αρώματα κόκκινων φρούτων και ξηρό, τραγανό στόμα, είναι νόστιμη και φινετσάτη, χωρίς να υπολείπεται σε δομή και ορυκτότητα.

Sur le Grand Marais

Champagne Éric Taillet

O αμπελώνας της οικογένειας Ταγιέ ιδρύθηκε το 1900. Σήμερα τα παλαιότερα αμπέλια είναι του 1949, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια. Το εξαιρετικό Sur le Grand Marais, 90% Pinot Μeunier και 10% Chardonnay, είναι χαρμάνι του 2007 (34%) και του 2008 (66%). Βγαίνει ως brut nature με 36 μήνες ωρίμανση στη φιάλη και έχει κομψή μύτη με νότες τρούφας και εσπεριδοειδή σε γλυκό κουταλιού και στόμα εξαιρετικά καθαρό, ζωντανό και διαρκείας.

Grand Cru Réserve Blanc de Blanc

Champagne De Sousa

Κύρια χαρακτηριστικά του οίκου De Sousa είναι 1. Οι παμπάλαιοι αμπελώνες του (από το 1932), στο Grand Cru χωριό Avize της Côte Des Blancs και 2. Η έμφαση στη βιοδυναμική καλλιέργεια. Ο παπούς Ντε Σούζα ήταν Πορτογάλος και ξέμεινε στη Γαλλία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νέα γενιά πειραματίζεται γενικώς, επιδιώκοντας ώριμα σταφύλια και παχιά, γεμάτα και ορυκτώδη κρασιά.

L’Ouverture Premier Cru

Champagne Fréderic Savart

«Το να κάνεις αυτό που αγαπάς, είναι ελευθερία. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις είναι ευτυχία». Αυτό είναι το πιστεύω του Fréderic Savart, ενός παθιασμένου οινοπαραγωγού και πρώην ποδοσφαιριστή. Το κρασί που παρουσιάζεται στην Αφρός & Φυσαλλίδες 2019 είναι το απόλυτα γοητευτικό Ouverture, από 100% Pinot Νoir, με ετήσια παραγωγή μόνο 20.000 φιάλες. Ο Σαβάρ καλλιεργεί συνολικά μόνο 40 στρέμματα στη Montagne de Reims και ειδικεύεται στο Πινό Νουάρ.

“4 Éléments” Pinot Noir

Champagne Huré Frères

Οι αδελφοί François και Pierre Huré καλλιεργούν 100 στρέμματα στη Montagne de Reims και τα κρασιά τους είναι φρουτώδη, γεμάτα και ορυκτώδη. Η σειρά «4 Στοιχεία» αναδεικνύει το τρίπτυχο αμπελοτόπι-ποικιλία-εσοδεία μέσα από διαφορετικές cuvées, που όλες οινοποιούται σε βαρέλια demi-muids (600 λίτρα), χωρίς μηλογαλακτική ζύμωση, ελάχιστο dosage (3 γρ/λτ) και παλαίωση με φυσικό φελλό.

“Les Enfers” Blanc de Blanc ‘14

Champagne Ulysse Collin

Το ανατολικής έκθεσης single vineyard Les Enfers μάς δίνει αυτό το σαρντονέ για το οποίο ο διεθνής Τύπος παραμιλά ―όπως, γενικότερα, για τον παραγωγό Olivier Collin (γιό του Ulysse), που θεωρείται από τα πλέον ανερχόμενα αστέρια της Καμπανίας. Τερουάρ-τερουάρ-τερουάρ είναι το μάντρα του Κολέν, ο οποίος μαθήτευσε δίπλα στον Selosse. Τα κρασιά του είναι πολύπλοκα, κατ’ ουσίαν natural και απαιτούν χρόνο και σεβασμό: το απόλυτο δείγμα της νέας τάσης στην Καμπανία.

“Initial” Grand Cru Blanc de Blanc

Champagne Jacque Selosse

«Εκκεντρικός», «αιρετικός», «εμμονικός»: τα επίθετα δεν λείπουν όταν μιλάμε για τον χαρισματικό οινοποιό Anselme Selosse. Με λογική Βουργουνδίας, οινοποιεί σε βαρέλια και πάντα ξεχωριστά το σταφύλι από κάθε χωράφι, όσο πιο ώριμο γίνεται. Αποφεύγει τη μηλογαλακτική και, φυσικά, το υψηλό dosage (κανόνας πλέον στους εναλλακτικούς). Η σαμπάνια Initial (97 από τον James Suckling), είναι χαρμάνι τριών εσοδειών από αμπελοτόπια Grand Cru.

Αφρός & Φυσσαλίδες
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
8 Δεκεμβρίου 2019
Κυριακή: 13:00-20:00
Vinetum
Vinetum
210 766 0560
info@vinetum.gr
 
Wine in Moderation | Responsibility Alliance